%0 Journal Article %T اثرات افزایش دما بر رفتار تهاجمی و حساسیت به قارچکش در بیمارگر سوختگی غلاف برنج (Rhizoctonia solani AG-1 IA) %J بیماریهای گیاهی %I انجمن بیماری شناسی گیاهی ایران %Z 0006-2774 %A پاداشت‌دهکایی, فریدون %A دودابی نژاد, ابراهیم %A پورفرهنگ, حسن %D 2015 %\ 05/01/2015 %V 51 %N 1 %P 27-32 %! اثرات افزایش دما بر رفتار تهاجمی و حساسیت به قارچکش در بیمارگر سوختگی غلاف برنج (Rhizoctonia solani AG-1 IA) %K آزوکسی‌استروبین %K بیماری سوختگی غلاف برنج %K پروپیکونازول %K تغییرات دما %K Rhizoctonia solani AG-1 IA %R %X رفتار تهاجمی و حساسیت به قارچکش در سه جمعیت بیمارگر سوختگی غلاف برنج، Rhizoctonia solani AG-1 IA،  نسبت به تغییرات دما، با تعیین میزان بیماری روی برگ‌های بریده برنج و اندازه‌گیری رشد رویشی در محیط غذایی PDA به ترتیب حاوی چهار و پنج غلظت مختلف از قارچکش‌های آزوکسی استروبین و پروپیکونازول در شرایط آزمایشگاه مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز داده‌ها نشان داد که هیچ گونه علایمی از بروز بیماری به‌ترتیب در 40، 60 و 20 درصد از ژنوتیپ‌های جمعیت‌های رشت، تنکابن و آمل در دمای 34 درجه مشاهده نگردید، درحالیکه همه ژنوتیپ‌ها در دمای مذکور قادر به رشد در محیط غذایی PDA بوده‌اند. نتایج  بررسی کارآیی قارچکش‌ها در دمای بالا نشان داد که به طورکلی EC50 پروپیکونازول در دمای 34 درجه سانتی‌گراد 41/6 بار بیشتر از EC50 آن در زمانی که در 26 درجه سانتی‌گراد مورد اندازه‌گیری قرار گرفت بود، درحالیکه نسبت EC50 آزوکسی‌استروبین در دمای 34 درجه به EC50 آن در دمای 26 درجه سانتی‌گراد 46/0 برای همه ژنوتیپ‌ها بوده است. بنابراین اگر گرم شدن زمین ادامه یابد، انتظار می‌رود که علاوه بر کاهش کارآیی پروپیکونازول تنوع ژنتیکی این بیمارگر نیز ممکن است کاهش یابد. %U https://ijpp.areeo.ac.ir/article_14777_9bdfdf41f860bbf3632ff3d69ee2dd94.pdf