%0 Journal Article %T بررسی گندم و جو محصول نواحی شمال و شمال شرق ایران از نظر آلودگی به داکسی نیوالنول و جدایه‌های Fusarium graminearum مولد آن %J بیماریهای گیاهی %I انجمن بیماری شناسی گیاهی ایران %Z 0006-2774 %A میرابوالفتحی, منصوره %A کرمی اسبو, روح ا... %D 2012 %\ 12/01/2012 %V 48 %N 4 %P 197-210 %! بررسی گندم و جو محصول نواحی شمال و شمال شرق ایران از نظر آلودگی به داکسی نیوالنول و جدایه‌های Fusarium graminearum مولد آن %K داکسی نیوالنول، گندم، جو،‌ایران، HPLC %K ELISA %K Fusarium graminearum %R %X آلودگی به داکسی نیوالنون در 227 نمونه گندم استان‌های گلستان، اردبیل، آذربایجان و 154نمونه جو استان گلستان در سال 1385 با استفاده از روش الایزا تعیین گردید. داکسی نیوالنون در 97/44 % نمونه‌های گندم جمع‌آوری شده از استان گلستان در سطح 53/18 تا 81/ 192 و با متوسط 99/40 نانوگرم در گرم ردیابی شد. هم‌چنین 36/78 % نمونه‌های جو استان گلستان در دامنه‌ای معادل 19/15 تا 6/280 و متوسط 60/57 نانوگرم در گرم آلوده بودند. داکسی نیوالنون در نمونه‌های گندم محصول آذربایجان غربی ردیابی نگردید و فقط یک نمونه محصول آن سال آذربایجان شرقی آلوده بود، در حالی‌که 30/92% نمونه‌های استان اردبیل در سطحی معادل 32 تا 316 و با متوسط 23/130 نانوگرم در گرم آلوده بود. میزان آلودگی گندم و جو محصول سال 1385 استان‌های شمال و شمال شرق کشور از حد مجاز تعریف شده دنیا بسیار پایین‌تر بود. در سال 1390 مجدداً تعداد 35 نمونه گندم در فصل برداشت و پس از چهار ماه انبار داری از پارس آباد مغان در استان اردبیل جمع‌آوری و از نظر آلودگی به Fusarium graminearum و داکسی نیوالنول بررسی گردید. میزان درصد وقوع آلودگی گندم آبی به graminearum .F.برابر 91/70%وداکسی نیوالنون در90% نمونه‌های گندم مرحله برداشت در سطحی معادل 06/1 تا 06/2 میکروگرم بر گرم ردیابی شد، این آلودگی در نمونه‌های گندم بعد از انبارداری به سطحی معادل 08/3 تا 49/7 میکرو گرم بر گرم افزایش یافته بود. توانایی تولید داکسی نیوالنول توسط 29 جدایه graminearum .Fجمع‌آوری شده ازمناطق شمال و شمال شرق کشور معادل 82/17تا33/2397 نانوگرم در گرم بود. %U https://ijpp.areeo.ac.ir/article_15794_66caea7ae55c04571c7cc9d447c73af4.pdf