%0 Journal Article %T واکنش ارقام مختلف کدوییان به Phytophthora melonis و P. drechsleri در شرایط گل‌خانه %J بیماریهای گیاهی %I انجمن بیماری شناسی گیاهی ایران %Z 0006-2774 %A نعمتی, زهرا %A بنی‌هاشمی, ضیاءالدین %D 2015 %\ 10/01/2015 %V 51 %N 3 %P 375-384 %! واکنش ارقام مختلف کدوییان به Phytophthora melonis و P. drechsleri در شرایط گل‌خانه %K بوته‌میری %K ارقام کدوییان %K طالبی %K هندوانه %K حساسیت %R %X Phytophthora drechsleri  که قبلاً در بسیاری از کشورها از جمله ایران به عنوان عامل بوته‌میری کدوییان گزارش شده بود، از لحاظ ریخت‌شناسی و نیاز دمایی با P. melonis ، عامل دیگر بوته‌میری کدوییان، تفاوتی ندارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی بیماری‌زایی دو گونه‌ی P. drechsleri و P. melonis نسبت به ارقام مختلف جالیز در شرایط گل‌خانه بود. 87 رقم مختلف کدوییان شامل: خیار، طالبی، خربزه، کدو و هندوانه از مناطق مختلف مورد بررسی قرار گرفت. گیاهان دو ماهه، با مایه چهار هفته‌ایِ دو گونه‌ی فوق که بر روی ورمیکولایت و عصاره دانه شاهدانه رشد یافته، مایه‌زنی شدند و تا دو ماه پس از مایه‌زنی مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی نتایج نشان داد که هیچ‌یک از ارقام جالیزی مایه‌زنی شده با P. drechsleri بیمار نشدند و تفاوتی با شاهد نداشتند. اما  اغلب کدوییان مایه‌زنی شده با P. melonis نشانه‌های آلودگی را نشان دادند. بنابراین P. melonisبه عنوان یکی از عوامل بوته‌میری در کدوییان ایران معرفی می‌گردد. نتایج بررسی واکنش این ارقام به P. melonis نشان داد که، ارقام طالبی حساس‌تر از سایر ارقام جالیزی هستند. ارقام خربزه و خیار هم حساسیت نسبی به P. melonis دارند و ارقام کدو و هندوانه نیز مقاومت بیشتری نسبت به سایر ارقام به P. melonis نشان می‌دهند. %U https://ijpp.areeo.ac.ir/article_17809_b1236981e5efd6d01ff141d3efd2916f.pdf