بیماری لکه قهوهای قارچ خوراکی تکمهای سفید (Agaricus bisporus) در سالهای اخیر به عنوان یک بیماری شایع در سالنهای پرورش قارچ ایران، ایجاد مشکل نموده است. علائم بیماری به صورت، لکههای کوچک قهوهای، سوختگی قهوهای و کلاهکهای پوسیده که حالت لزج و چسبناکی دارند مشاهده میشود. باکتری Pseudomonas tolaasii به عنوان عامل اصلی ایجاد لکه قهوهای مطرح میباشد. اما در منابع همیشه بیش از یک میکروارگانیسم به عنوان عامل لکه قهوهای در نظر گرفته میشود. نمونه برداری از کلاهک قارچهای دارای علائم مشکوک از استانهای البرز، خراسان رضوی، تهران، سمنان و قزوین در سال 1390 صورت پذیرفت. آزمونهای مختلف بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی، تغذیهای و تکثیر ناحیه یک کیلو بازی از rDNA S16 با استفاده از آغازگرهای رفت و برگشت (Ps-F, Ps-R) مشخص نمود که جدایه متعلق به جنس Pseudomonas و گونهPseudomonas tolaasii هستند. آزمون اثبات بیماریزایی جدایهها بر روی کلاهک قارچ تکمهای درجات مختلفی از شدت بیماریزایی را در بین جدایهها نشان داد. با بررسی برخی از فاکتورهای بیماریزایی مشخص گردید، جدایههایی که بیشترین توان بیماریزایی را دارند از قدرت تولید سیدروفور پایووردین بالاتری برخوردار میباشند. در هیچ یک از جدایهها، ارتباط مستقیمی بین تولید سایر فاکتورهای بیماریزایی باکتریها از جمله تولید بیوفیلم، تولید تولاسین، تحرک و تولید سیگنال (PQS) Pseudomonas quinolone signal مشاهده نشد. نتایج این تحقیق نشان داد که در باکتری Pseudomonas tolaasii، همانند اغلب سودوموناسها، PQS وجود دارد اما نقش واقعی آن مشخص نیست.