TY - JOUR ID - 16537 TI - ارزیابی ارقام جو نسبت به بیماری پاخوره گندم (Gaeumannomyces graminis var. tritici) JO - بیماریهای گیاهی JA - IJPP LA - fa SN - 0006-2774 AU - فصیحیانی, عبدالرحمان AU - زارع, لیلا AD - مسئول مکاتبه AD - نویسنده Y1 - 2010 PY - 2010 VL - 46 IS - 2 SP - 111 EP - 120 KW - پاخوره گندم KW - جو بدون پوشینه KW - جو دو ردیفه KW - جو چهار ردیفه KW - جو شش ردیفه KW - مقاومت DO - N2 - در این بررسی تعدادی ارقامجو از نظر میزان حساسیت نسبت به جدایه ایرانی عامل  بیماری پاخوره گندم در شرایط اتاقک رشد مورد بررسی قرار گرفتند. بذرهایانواع ارقام جو شامل جو محلی یا جو بدون پوشینه، جو دو ردیفه، جو چهار ردیفه و جو شش ردیفه در لوله‌های آلوده به قارچ عامل بیماری پاخوره گندم (Gaeumannomyces graminis var. tritici) کشت گردیدند. واکنش گیاهانفوق درشرایط اتاقک رشد در مرحله گیاهچه چهار هفته پس از مایه‌زنی مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان آلودگی ریشه و طوقه، شاخص علائم بیماری، کاهش ارتفاع، و وزن خشک اندام هوایی اندازه‌گیری گردید. نتایج حاصل از این بررسیبیانگر اختلافات معنی‌دار در بین بعضیانواع  ارقام جو در شاخص‌های اندازه‌گیری شده بود. جو بدون پوشینه بیشترین و جو شش ردیفه کمترین میزان آلودگی ریشه و شاخص علائم بیماری را به خود اختصاص دادند. انواع ارقامجو دو و چهار ردیفه ما بین جو بدون پوشینه و جو شش ردیفه قرار گرفته و هیچ‌گونه اختلاف معنی‌دار بین آنها مشاهده نگردید. در دیگر متغیرهای ارزیابی شده کمترین میزان کاهش ارتفاع گیاهان و وزن خشک اندام هوایی پس از مایه‌زنی با قارچ Gaeumannomyces graminis var. tritici در جو شش ردیفه دیده شد. بنابرین، استفاده از انواع ارقامجو شش ردیفه مانند کارون یا والفجر در چرخه تناوب به جای گندم در مناطقی که شانس وقوع بیماری زیاد استمی‌تواند به کاهش بیماری پاخوره گندم کمک نماید.   UR - https://ijpp.areeo.ac.ir/article_16537.html L1 - https://ijpp.areeo.ac.ir/article_16537_767bb5654ad0c0412f15630bb89cb889.pdf ER -