TY - JOUR ID - 16963 TI - اثر سالیسیلیک اسید و Bacillus subtilis بر پوسیدگی ساقه و ریشه خیار با عامل Fusarium oxysporum f.sp. radicis cucumerinum * JO - بیماریهای گیاهی JA - IJPP LA - fa SN - 0006-2774 AU - یوسفی, حدیث AU - صاحبانی, نوازاله AU - میرابوالفتحی, منصوره AU - فراورده, لیلا AU - مهدوی, وحید AD - مسئول مکاتبه AD - نویسنده Y1 - 2010 PY - 2010 VL - 46 IS - 4 SP - 293 EP - 308 KW - سالیسیلیک اسید KW - Bacillus subtilis KW - Fusarium oxysporum F.SP. radicis cucumerinum KW - polyphenol oxidase DO - N2 - در این تحقیق آثار سالیسیلیک اسید و Bacillus  subtilisروی بیماری پوسیدگی ساقه و ریشه خیار با عامل F. oxysporum f.sp. radicis cucumerinum  مورد بررسی قرار گرفت. در محیط پتری غلظت‌های مختلف سالیسیلیک اسید (8-2 میلی‌مولار) بر رشد B. subtilis اثر منفی داشتند، در حالی‌که غلظت‌های بیشتر از 5 میلی‌مولار به طور کامل از رشد قارچ عامل بیماری جلوگیری کردند. کاربرد سالیسیلیک اسید (3، 5 و 7 میلی‌مولار) و B. subtilis قبل و یا بعد از آلودگی قارچی با هدف ارزیابی شدت بیماری، وزن تر ریشه، اندام‌های هوایی و ارتفاع بوته تحت شرایط گلخانه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار گیاهان خیار با غلظت 7 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید (به صورت اسپری برگ‌ها) و B. subtilis(به صورت خیساندن خاک) قبل از مایه‌زنی با عامل بیماری سبب کاهش بیماری و افزایش رشد گیاه نسبت به شاهد آلوده و سایر تیمارها می‌شود. ارزیابی محتوای فنل کل و میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در تیمار کاربرد تلفیقی هر دو نوع القا کننده در مقایسه با کاربرد هر کدام از القا کننده‌ها به تنهایی و نیز گیاهان شاهد سالم و آلوده افزایش یافته بود. بیشترین مقدار این ترکیبات به ترتیب در روزهای هفتم و پنجم بعد از کاربرد القاکننده‌ها دیده شد. طبق نتایج به دست آمده، سالیسیلیک اسید به عنوان یک محرک شیمیایی دفاع گیاه و B. subtilisبه عنوان عامل کنترل بیولوژیک و افزایش دهنده رشد گیاه، برای حفاظت مؤثر گیاهان خیار در برابر  F.  oxysporum f.sp.  radicis cucumerinum می‌توانند با هم استفاده شوند. UR - https://ijpp.areeo.ac.ir/article_16963.html L1 - https://ijpp.areeo.ac.ir/article_16963_520a51b8710bcd2cc868d8362b1cf75a.pdf ER -