TY - JOUR ID - 46907 TI - اولین گزارش از زنگار حفره دم‏میوه سیب ناشی از قارچ مخمر مانند Aureobasidium pullulans در ایران JO - بیماریهای گیاهی JA - IJPP LA - fa SN - 0006-2774 AU - حیدریان, احمد AU - نعمت الهی, محمدرضا AU - الماسی, حسن AD - هیئت علمی/سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی AD - - Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 56 IS - 2 SP - 213 EP - 216 KW - زنگار KW - قارچ مخمرمانند KW - دلیشز KW - حفره دم‏میوه KW - پیکنیدیوم DO - 10.22034/ijpp.2020.46907 N2 - عارضه زنگار دم میوه روی ارقام سیب گلدن دلیشز و رد دلیشز رو به گسترش است. بافت کرکی قهوه‏ای رنگ در سلول‏های اپیدرمی حفره دم‏میوه سیب حدودا 30 روز بعد از تمام‏گل، در ‏زمان رشد سریع‏ سلول‏های اپیدرمی در میوه‏های گلدن دلیشز و رد دلیشز شکل می‏گیرد و تا رشد کامل میوه ادامه پیدا می‏کند. 30 نمونه دارای علائم در طول فصل رویش به آزمایشگاه آورده شد. برای اثبات بیماری‏زایی، سوسپانسیون کنیدی در آب مقطر استریل با غلظت تقریبی 1010 اسپور در میلی‏لیتر از کلنی‏های حاصل از تک اسپور تهیه شد و یک میلی‏لیتر از سوسپانسیون فوق در محل حفره دم‏میوه‏های دارای خراش و بدون خراش (از هر گروه 4 میوه) ریخته شد. در حفره 4 دم‏میوه نیز آب مقطر بدون اسپور ریخته شد و در 4 حفره دم‏میوه نیز هیچ محلولی ریخته نشد. میوه‏ها در محیط مرطوب به مدت 40 روز قرار گرفتند. همه میوه‏هایی که با سوسپانسیون اسپور مایه‏زنی شده بودند علائم مشابه شرایط باغ را نشان دادند درصورتی‏که، سایر میوه‏ها هیچ علائمی نشان ندادند. ریسه‏ها شفاف، دارای دیواره عرضی و 10-2 میکرومتر ضخامت داشتند. کنیدی‏های یک‏سلولی شفاف، صاف، بیضوی و متنوع در شکل‏و‏اندازه بودند. اندازه آن‏ها در محدوده 6-3/4 × 14-8/7 میکرومتر، مشابه محدوده گزارش شده توسط زالار و همکاران بود. کنیدی‏های دوسلولی شفاف تا قهوه‏ای تیره بودند و اندازه آن‏ها 10-6 × 24-15 میکرومتر متغیر بود. براساس مقایسه مشخصات مرفولوژیک کلنی، ریسه‏ها و کنیدی‏ها با اطلاعات موجود در منابع عامل عارضه زنگار حفره دم‏میوه قارچ مخمرمانند Aureobasidium pullulans تشخیص داده شد. UR - https://ijpp.areeo.ac.ir/article_46907.html L1 - https://ijpp.areeo.ac.ir/article_46907_eabfecc54a286ae613a00d06afe48aa6.pdf ER -